Bestanden aanleveren gedetailleerd

Aanleveren bestanden, gedetailleerde omschrijving

Afloop
Bestanden dienen altijd afloop rondom te hebben. Bij onze meeste items is de afloop 1 of 3 mm rondom, echter afhankelijk van het gekozen item kan dit ook, 5 mm of zelfs 10 mm zijn, bij bijvoorbeeld posters op plaatmateriaal. Als voorbeeld: een A4 heeft een pagina formaat van 210 x 297mm., bij 1 mm afloop rondom dient het aangeleverde formaat dus 212 x 299 te zijn (+ 1 mm rondom) Zie verder op deze pagina alle papierformaten. Indien de afloop van het gekozen item 3 mm is, dan is het aan te leveren formaat bij een A4 van 210 x 297 mm. dus 216 x 303 mm.

Waarom afloop en wat is afloop?
Afloop (ook ‘bleed’ genoemd) betekent dat de achtergrond aan alle kanten bijvoorbeeld 1, 3 of 5 mm groter is dan het eindresultaat. Deze 3 mm zullen we er af snijden om witte randen te voorkomen.

Voorbeeld
U bestelt een A5 flyer, het formaat hiervan is 148 x 210 mm. Een correct aangeleverd A5 document is dan bij 3 mm afloop rondom: 154 x 216 mm. Lukt U dit niet? Dan kunt U er ook voor zorgen dat de tekst 10 mm van de randen staat, zodat wij het ontwerp iets voor U kunnen vergroten. Snijkruizen hoeft U niet te plaatsen. Lukt u het echt totaal niet om uw bestand correct aan te leveren, dan kunnen wij u in de meeste gevallen GRATIS helpen het bestand drukgeschikt te maken. Lever in ieder geval aan in PDF of JPEG.
Bij dubbelzijdige bestanden, (items met 3 mm afloop) kunt u 1 file aanleveren met de voor,- en achterzijde. Voor items met 1 mm afloop svp. 2 aparte bestanden aan leveren, 1 voor de voorzijde en 1 voor de achterzijde.

Schema voorbeeld, aan te leveren document grootte bij 1 of 3 mm. afloop.


Waaraan moet een PDF voldoen?
•  Kleuren indeling CMYK en dus niet RGB gebruiken.
•  Een PDF dient bij voorkeur compatibel te zijn met de norm ISO PDF/X-3:2002
  Kleurprofiel: gebruik ISO Coated v2 300% (ECI), verkrijgbaar onder www.eci.org.
•  OPI koppelingen uitschakelen.
•  Alle beeldelementen en kleurprofielen moeten ingesloten zijn.
•  Belangrijk: Fonts omzetten naar contouren, paden of krommen.
•  Zwart opmaken als 100% K en niet als 100% CMYK.
•  BELANGRIJK!! Geen Lagen of tranparanties toepassen, zet deze om naar bitmaps. Bij twijfel, lever aan in JPEG.

Snij- of pastekens plaatsen hoeft niet. Kies altijd de CMYK kleurmodus (PDF) (nooit RGB). De teksten in krommen, paden, contouren of outline plaatsen. PDF bestanden gemaakt van Office bestanden (Powerpoint, Publisher of Word) zijn veelal niet geschikt voor druk, u kunt ze echter wel door ons drukgeschikt laten maken, in de meeste gevallen doen we dat GRATIS. PDF bestanden van oude Corel Draw versies zijn ongeschikt, exporteer s.v.p. naar JPEG, PDF bestanden van Corel vanaf versie 12 zijn wel geschikt voor druk, publiceer naar PDF/X-3.

Overig van belang
De bestanden op het exacte eindformaat + 2 mm = 1 mm afloop rondom aanleveren. Bij 3 mm afloop is het aanleverformaat voor een A4 dus: 216 x 303 mm. (+ 6 mm) etc.

Gegevens voor een staand formaat ook staand aanleveren, voor liggend dus ook liggend aanleveren. Plaats uw tekst minimaal 4 – 10 mm van de rand (afhankelijk van het item), anders kunnen ze worden weggesneden. Er kan bij snijden en of vouwen een tolerantie van 1 mm. ontstaan.

 

Voorbeeld van een Din A4, aanleverformaat bij 1 mm afloop:

 

Werktekeningen
U vindt bij elk produkt item op onze site een bijbehorende werktekening, zodat u exact kunt zien hoe u uw document dient aan te leveren.

Aanleveren teksten voor stempels
Lever de teksten en logo’s voor stempels aan in het zwart, alleen logo’s uitgevoerd als lijntekening zijn te verwerken. Kleuren logo’s of logo’s met rasters (grijstinten of kleuren) zijn niet geschikt voor stempels. Gebruik altijd voor de teksten schreefloze en “stevige” lettertypes, zoals Arial, Arial Vet, Arial Black, Verdana of Calibri. Dunne Light fonts zijn ongeschikt voor stempels. Gebruik geen te kleine fonts, de minimum punt grootte is ca. 8 pts. Voorkom hele dunne lijntjes in logo’s.
U kunt de teksten eenvoudig aanleveren via upload of via een email bijlage in een PDF bestand, aanlevering van office bestanden mag ook. U ontvangt altijd eerst een drukproef per mail.

Aanleveren bestanden voor foliedrukstickers
Lever de teksten en of afbeeldingen uitsluitend in zwart aan, logo´s mogen geen rasters (grijstinten of kleuren) bevatten. Lever het logo dus als lijntekening aan. Lever aan in PDF formaat. Gebruik geen te kleine fonts, de minimum punt grootte is ca. 8 pts. Voorkom hele dunne lijntjes in logo’s.

Gratis bestands controle en of correctie
Lees hier meer over door naar de pagina gratis bestandscontrole te gaan, klik hier.
Of: download de PDF